Sayfalar

11 Kasım 2016 Cuma

Ljubljana Tanıyalım



Slovenya'nın  " Minik Prag" olarak da hatıralan sevimli başkentini yakından tanımaya ne dersiniz? Kente işaret eden bilmeniz gerekli durumda olan her birşey bu yazıda…

bir. Pazar
Kentin pekçok yerinde müsaadesi sürebileceğiniz Sloven mimar Plecnik'in en harika tasarımlarından birisi, pazar yeri. Sıra sıra dizilmiş sütunların ve kemerlerin altında uzanan pazar, katedralin anında arkasında, Adamic-Lundrovo Nabrezje üstünde yer alıyor . Sektörün Vodnikov Trg Alanı'nda genellikle sebze meyve satılıyor; Pogacarjev Trg ise fazladan , el işlerine ve baharata boşanmış . Pazar günleri ise bu bölgede bitpazarı kuruluyor.



2. Sanat
Uluslararası bölgede ünlü muadil bir kültür topluluğu durumda olan Metelkova Mesto'yu şarkıcı işgal sahası olarak da anlamak olası . Genellikle Kopenhag'ın Kristiania Mahallesi'yle karşılaştırılan özel bir kültür bölgesi durumda olan Metelkova Mesto, önceden Avusturya-Macaristan İmparatorluğu aracılığıyla yaptırılan "4 Temmuz" kışlasına daire sahipliği yapan binada çalışma gösteriyor. Yedi binadan meydana gelen kompleksin içerisinde eskiyen bir hapishaneden dönüştürülen Celica Hostel'in yanında dinamik müzik performans sahaları , zanaat galerileri, stüdyolar ve bolca grafiti sanatı yer alıyor .


3. Katedral
St. Nicholas Katedrali son derece büyük ve kapsamlı bir Barok mabedi. Büyük , süslü bir pastayı andıran katedral, 1700'lerde büyük hasar gördükten hemen ardından ve tekrar inşa edildi . Giulio Quaglio'nun göz yanıltıcı duvar fotoğraflarını barındıran katedral, Francesco Robba'nın 1750'lerde yaptığı melek heykelleriyle de göz müşteri .



4. Damak
Şehrin en güzel deniz mahsullerini bulacağınız yol tarifi Gostilna AS (www.gostilnaas.si). Her daim değişim gösteren menüde ıstakozdan istiridyeye ve karidese pekçok Adriyatik mahsulü, gündelik ve kıtır olarak farklı reçetelerle karşınıza çıkıyor. Duvarlarında antika görüntüleri , koyu ahşap döşemeleri ve beyaz sehpa örtüleriyle ortam son derece ateş gibi ve içten .



5. Tuz
Piranske Soline'in tuzları son derece özel. O civarı ki müdavimleri içinde Alain Ducasse dahi var. 14. asır metotları faydalanılarak üretilen bu tuzlar bir .200 senelik  ( hata okumuyorsunuz) eleklerle toplanıyor. Kurutma işlemi için işçiler tahta sıyırıcılar kullanıyor ve tuzlar, erişim için vagonlara elle yükleniyor. Soline'in Mestni Trg üzerindeki minicik Ljubljana dükkanı, tuza işaret eden her şeyi depolamış. Tuzun en basit halinden tuz değirmenlerine, deniz tuzundan inşa edilmiş beden peeling'lerinden tuzluklara, tuza işaret eden ne ararsanız bulabileceğiniz bu dükkanda fleur de su baskın (tuz çiçeği) ile süslenmiş bitter çikolatalar dahi satılıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder